Hoe ziet een dag eruit op een kinderdagverblijf

Hoe ziet een dag eruit op een kinderdagverblijf?

Als je van plan bent je kind aan te melden bij een kinderdagverblijf, dan zul je je waarschijnlijk afvragen hoe een dag bij de kinderopvang in Oosterhout eruit ziet. De dagindeling hangt af van de leeftijd en de individuele behoeften van de kinderen. Voor alle groepen geldt dat de dagen er grotendeels hetzelfde uitzien, want voor kinderen is structuur belangrijk.

Een individuele dagstructuur voor baby’s

De meeste kinderdagverblijven volgen in de babygroep zoveel mogelijk het ritme van de kinderen en de dagstructuur die zij thuis gewend zijn. Er is wel een activiteitenprogramma, maar het tijdstip waarop deze activiteiten plaatsvinden, wordt aan ieder individueel kind aangepast. De leidsters werken met een klein groepje kinderen of één op één.

Het dagschema op een kinderdagverblijf

Het dagschema op een kinderdagverblijf ziet er globaal als volgt uit:

07.30 – 09.00 uur: de kinderen worden gebracht. De leidsters begroeten het kind en vragen de ouders of er bijzonderheden zijn die dag.

09.00 – 09.30 uur: fruit eten en wat drinken. De baby’s krijgen geprakt fruit, de oudere kinderen eten stukjes voorgesneden fruit. De kinderen drinken sap, water of melk. Meestal worden de kinderen aansluitend voor de eerste keer verschoond. Oudere kinderen gaan op het potje of naar de wc.

09.30 – 10.30 uur: een activiteit. De leidsters lezen de kinderen voor of zingen liedjes met de kinderen. Bij droog weer gaan de kinderen meestal even naar buiten. Na het buiten spelen wast iedereen zijn handen.

10.30 – 11.30 uur: spelen. Meestal is er op dit tijdstip de mogelijkheid tot vrij spelen. In een kinderdagverblijf zijn verschillende speelhoeken: een poppenhoek, bouwhoek, knutselhoek en leeshoek.

11.30 – 12.30 uur: brood eten. De leidsters gaan met de kinderen aan tafel. Meestal wordt er voor het eten een liedje gezongen. De kinderen eten brood met melk, water of sap erbij. Na het eten worden de handen en mond gewassen. Vaak is er hierna weer een verschoon- of potjesronde.

12.30 – 14.00 uur: slapen. In het kinderdagverblijf zijn verschillende slaapzalen. Nog heel kleine baby’s slapen het grootste deel van de dag, de wat oudere kinderen alleen ’s middags. Kinderen die geen behoefte hebben om een dutje te doen, houden hun gemak in een van de hoekjes met kussens en boekjes. De meeste kinderen worden rond 14.00 uur weer wakker. Zij worden door de leidster aangekleed of aangemoedigd zichzelf aan te kleden.

14.30 uur: een activiteit. Als de kinderen weer helemaal wakker zijn, doen de leidsters meestal een activiteit met de kinderen: voorlezen, aan tafel een knutselwerkje maken, een spelletje spelen of zingen en muziek maken.

15.00 uur: een tussendoortje. De kinderen krijgen iets te drinken en nemen een tussendoortje, zoals een cracker, fruit of snoepgroente.

15.30-17.00 uur: vrij spelen.

17.00-18.30 uur: de kinderen worden opgehaald. De leidsters vertellen de ouders hoe de dag is verlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.