Wat is het verschil tussen een chogelaar en een illusionist?

Goochelen is ons eigenlijk allemaal wel bekend en de term illusionist zal voor velen ook geen nieuw begrip zijn. Toch worden deze twee termen regelmatig door elkaar gebruikt en dat is ten onrechte. Want ondanks dat er overlappingen zijn, gaat het niet om hetzelfde. Want een illusionist is wel een chogelaar maar chogelaars hoeven geen illusionist te zijn. 

Wat is een chogelaar precies? 

Het uitvoeren van een goocheltruc wordt altijd door een chogelaar gedaan. Het gaat erom dat de kijker denkt dat er iets gebeurd dat onmogelijk is en waarvoor je dan ook bovennatuurlijke krachten nodig hebt. Maar uiteraard worden er geen bovennatuurlijke krachten gebruikt, maar wordt de kijker op een slinkse wijzen om de tuin geleid en afgeleid. Bij deze trucs gaat het vooral om hand- en vingervlugheid zodat de kijker niet exact kan volgen wat er gebeurd en hoe de truc wordt uitgevoerd. 

Als we het hebben over een illusionist dan hebben we het over een chogelaar die een illusie opwekt. Door de illusie op te weken wordt er een schijnwerkelijkheid gecreëerd. Het lijkt dus alsof er een onmogelijke handeling wordt uitgevoerd. Het grote verschil tussen een illusionist en een goochelaar zit hem in de voorwerpen die juist wel of niet worden gebruikt. Een goochelaar gebruikt eigenlijk altijd verschillende voorwerpen die hij kan verplaatsen en kan vasthouden. Een illusionist gebruikt juist voorwerpen die met de kijker verbonden zijn en niet met hem. 

Hoe is goochelen ontstaan? 

Het is nog steeds onduidelijk hoe goochelen precies is ontstaan. Er zijn nooit echte duidelijk aanwijzingen gevonden voor één theorie. Maar er is wel bekend dat de sjamanen vroeger al goochelden om zo hun macht binnen de gemeenschap uit te oefenen. Pas in de 18e eeuw is de kunst van het goochelen ontstaan met een chogelaar zoals we het vandaag de dag nog kennen. Pas in de eeuw erna werd het verheven tot een straat- en toneelkunst. Vandaag de dag is het mogelijk om veel trucs in winkels te kopen, maar vroeger werden ze met elkaar in het grote geheim gedeeld. En nieuwe trucs werden zelf door de chogelaars bedacht in het geheim. 

Lees tip:  Waarom je kinderen brengen naar de kinderopvang?

Het draait om de manier waarop trucs worden uitgevoerd door de chogelaar

Je kan dus concluderen dat een chogelaar niet per se een illusionist is, maar een illusionist dus wel een goochelaar. De basis zit hem in de manier waarop de trucs worden uitgevoerd. De illusionist gebruikt voorwerpen die verbonden zijn aan de toeschouwer, terwijl een goochelaar meer trucs gebruikt die aan hem verbonden zijn zoals een kist om door te zagen, ringen of doeken. Als er wordt gesproken over een tovenaar dan gaat het over een fantasiewereld waarin iemand bovennatuurlijke krachten gebruikt. 

Vroeger werden de drie termen door elkaar heen gebruikt en was het een gevaarlijk vlak. Want als je je bezighield met zwartekunsten, oftewel bovennatuurlijke krachten, werd het gezien als hekserij en kon je terecht komen op de brandstapel. Tegenwoordig weten we in de wereld wel beter en is een chogelaar leuk tijdverdrijf. Op zoek naar een avondje uit? Bekijk eens de shows van RichMagic, daar zit vast wat leuks tussen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.