De voordelen en nadelen van een zandbak

De zandbank is een populair spel instrument dat vaak in scholen, speeltuinen, maar ook achtertuinen voorkomt. Kinderen kunnen er veel plezier bij hebben door het speelgoed die er vaak bij wordt geleverd. Denk hierbij dan aan een schep, emmer of een zeef. Het voordeel van dit soort speelgoed is dat zandbakspeelgoed meestal niet uit kleine onderdelen bestaat, waardoor kinderen dit soort speelgoed niet snel kunnen inslikken. Alhoewel dit type speelgoed, zoals al eerder vermeldt voor kindervermaak zorgt, heeft een zandbak zowel voordelen als nadelen. Wat deze voordelen en nadelen zijn van een zandbak kopen, lees je hieronder.

Voordelen van een zandbak

Ten eerste is naast het vermaak, het bevorderen van de motoriek een voordeel van een zandbank. Bij het graven in een zandbak is veel kracht en inzicht nodig. Door het aanraken en voelen van de verschillende structuren die zand kan aannemen leert een kind zijn of haar vingers goed te gebruiken. Ook beïnvloedt het spelen van een zandbak de creativiteit van een kind. Zo kun je met zand veel dingen maken. Denk hierbij  bijvoorbeeld  aan een schelp met behulp van  zandvormpjes of juist een kasteel. Kortom, het kind heeft veel mogelijkheden om iets mooi van het zand te maken! Om tot slot nog even terug te komen op het vermaak, is het plezier in een zandbak zeker niet van korte duur. Een kind kan zich jaren vermaken met een zandbak. Voor de wat kleinere kinderen is wat kleiner speelgoed zoals kleine bulldozers leuk. Voor de wat grotere kinderen komt een speelgoed graafmachine misschien wat beter van pas.

Lees tip:  Jouw kindje aan het woord in Luisterkind afstemming

Nadelen van een zandbak

Alhoewel, het spelen in een zandbak de bovenstaande voordelen met zich meebrengt, kan een zandbak ook nadelen hebben.  Zo kunnen kinderen geneigd zijn om het zand op te eten, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Zand in de mond is niet de enige plek waar zand bij kinderen terecht kan komen. Ook kan zand in het haar of achter de oren zitten. Laten we ook zeker zand in de broekzakken, schoenen en zelf ondergoed niet vergeten. Bovendien kan het zand overal mee naar toe worden gesleept. Dit kan bijvoorbeeld de tuin zijn, maar ook binnenshuis kunnen er mogelijk sporen van zand worden gevonden. Verder kan het zand in de zandbak vies worden waardoor je het regelmatig moet verversen. Wil je de levensduur van het zand verlengen? Zorg dan dat je een zandbak met deksel koopt. Zo is het zand beschermd tegen ongerdierte en beter bestemd tegen weersinvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.