kindertandarts

3 tips om met je kind naar de tandarts te gaan

Kleine kinderen zijn vaak wat bangig voor de tandarts. Het is en blijft een spannend moment voor jong maar soms ook oud. De impact op kinderen is vaak natuurlijk nog groter. Iemand in een witte jas, al die vreemde apparatuur. Het blijft een bijzondere gewaarwording. Maar veel kinderen hebben zelfs een beetje angst voor de tandarts. Sommigen zijn echt hartstikke benauwd. Zonde natuurlijk, vaak is dit helemaal niet nodig. Lees onderstaande tips goed door. Zo wordt het vaak wat gemakkelijker.

Tip 1, begin al vroeg


Wanneer je kind al vroeg begint met ontdekken, wordt het sneller als normaal beschouwd. Er zal dan op lange termijn vaak wat minder weerstand zijn. Toch zijn ouderen zich niet altijd bewust van de ideale leeftijd waarop ze moeten beginnen. Het beste moment is dat wanneer de tandjes doorkomen om dan elk half jaar een periodieke controle te plannen. Neem je kind dan mee met je eigen tandartsbezoeken zodat dit goed te combineren valt. Mocht je zelf een vervelende behandeling hebben, is het beter dat de kids niet meegaan. Zo begin je al vroeg op jonge leeftijd een zal je kind niet beter weten dan dat dit erbij hoort zoals het simpelweg ook is.

Tip 2, zorg voor ene goede voorbereiding

Een goede tip is om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden. Een goede voorbereiding is namelijk bepalend voor de rest van de tandartsbezoek. Maak van te voren kenbaar wat de tandarts gaat doen en geef aan dat hij/zij niet bang hoeft te zijn. Ook leuke boekjes over naar de tandarts gaan kunnen hierbij helpen. Bijvoorbeeld over een olifant waarbij de slagtanden worden schoongemaakt. De momenten die je hier goed aan besteed, zullen bij het daadwerkelijke bezoek goed van pas komen.

Lees tip:  Quapi: voor vrolijke kinderkleding

Tip 3, zorg ervoor dat je kind de controle heeft

Bij een goede voorbereiding hoort deze tip ook min of meer. Het is goed om bespreekbaar te maken dat wanneer iets niet bevalt hij/zij dit prima mag zeggen op een zo’n normaal mogelijke manier. Bijvoorbeeld wanneer het eng wordt of om welke reden dan ook. Spreek zo een bepaald stopteken af die je kind kan geven. De betere tandartsen weten hier ook zo goed als mogelijk op in te spelen. Zodoende krijgt het kind het gevoel dat hij of zij in controle is.

Bonus tip, ga naar een echte kindertandarts

Verreweg de meeste tandartsen zijn vriendelijk een geduldig met de jongere patiënten. Maar er zijn ook speciale kindertandartsen. Een kindertandarts maakt extra tijd vrij en zorgt voor een aangename sfeer. Er zijn bijvoorbeeld een beperkt aantal behandelkamers ingericht speciaal voor kinderen. Maar ook zorgt de tandarts ervoor dat er een band wordt opgebouwd met het kind. Vaak neemt de kindertandarts een moment om de apparatuur en materialen samen met het kind te bekijken. Zo begin je al met een prettige sfeer.1 reactie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.