Muziekdoos baby

Muziekdoos baby – veel meer dan een vriendelijk wijsje

Wat is er fijner dan als baby je oogjes te sluiten en weg te dommelen op het liedje dat je zo vertrouwd overkomt. Zo ga je heerlijk slapen. Je baby herkent de tune en voelt zich er veilig door. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Heb je je baby nog in je buik? Dan kun je alvast zo nu en dan de muziekdoos baby laten spelen. Zo went de baby al aan de klanken en het ritme voor hij of zij ter wereld komt. De foetus kan al genieten van vloeiende melodieën en wat hogere tonen. Van donkere, zware tonen worden baby’s minder blij.

Het eerste taalgevoel

Een muziekdoos op de babykamer is meer dan een leuke gadget die er schattig uitziet. Veel meer. Het afspelen van een muziekdoos is namelijk heel kalmerend voor je kindje. En het luisteren naar muziek op heel jonge leeftijd versterkt ook het vermogen tot spraak en taal. Alleen al het ritme van een muziekdoos liedje, je baby krijgt zo een goed gevoel voor het ritme van taal. Regelmaat en rijm werken bijzonder goed om de baby te leren onderscheid tussen klanken te maken. 

Muziekdoos baby wekt vertrouwen

Bovendien leert je baby door het afspelen van het muziekdoosje zijn luisterend vermogen te verbeteren. En dan wordt bedoeld: leren hoe je moet luisteren. Kortom, zo’n schattig muziekdoosje aan de commode of aan het bedje doet veel meer dan een lieflijk orkestje te geven met ‘twinkle twinkle little star’ of ‘slaap kindje slaap’. En vooral het vertrouwde gevoel van herhaling doet je kindje goed. Kortom, zo’n muziekdoos heeft meer in z’n mars dan je zou denken. De effecten van muziek voor kindjes in het kort:

  • Emotievol;
  • Concentratie bevorderend;
  • Herkenning geluid;
  • Herkenning ritme;
  • Vertrouwenwekkend;
  • Slaap bevorderend.
Lees tip:  Waaraan herken je een goede BSO?

De kalmerende werking van een muziekdoos baby

Een van de belangrijkste effecten van een afspelend muziekdoosje is de kalmerende werking. Het mooiste is dan ook om met je baby op schoot, te trekken aan het koord zodat steeds de muziek om jullie heen begint te dwarrelen. Voor je baby is er dan de koppeling tussen het veilig bij mama zijn en de fijne melodie. Huilt je baby in zijn bedje, dan hoef je soms alleen maar even zijn of haar kamer binnen te lopen en aan het koord van het muziekdoosje te trekken. Een tweede eigenlijk ook heel belangrijk effect van een muziekdoos baby is dat de tune die eruit komt, stress verminderend werkt. Dat gebeurt indirect. Jij zelf reageert op het liedje en je hartslag zal wat rustiger worden. Dat merkt je baby meteen en dat geeft een positief effect.

Ruime keuze

Het is niet moeilijk om een speeldoosje te vinden dat past bij de inrichting die jij aan de babykamer hebt gegeven. Er zijn nogal wat soorten op de markt. Speeldozen, dat klinkt nogal vierkant maar in feite zijn het meestal wollige, pluizige, zachte vormen waarin een trekkoord verdwijnt. Je hebt sterren en zonnen, manen en beren, hartjes en walvissen, dino’s en vogels als muziekdoos baby. Vooral de octopus vorm is fantasierijk. En al die muziekdoosjes zijn op voorraad in heel veel kleuren, wel vaak in zachte tinten zoals oud roze, mintgroen of zacht oker. Het zijn ook eerder muziekdozen dan -doosjes want ze vallen echt wel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.