Verlichting in de kinderkamer

Het inrichten van de kinderkamer is iets waar ouders jarenlang naar uit kunnen kijken. Tegenwoordig heb je een ruime keuze in het kiezen van de juiste verlichting, dus neem gerust even de tijd om de verschillende mogelijkheden door te nemen.

Verschillende functies van de verlichting

Bij het kiezen voor de juiste verlichting voor de kinderkamer, kun je onderscheid maken tussen verschillende soorten verlichting:

  • Basisverlichting: denk hierbij aan een centrale plafondlamp met een schakelaar bij de deur. Dit licht wordt gelijkmatig over de kamer verdeeld. Belangrijk voor een kinderkamer is dat je niet te fel licht gebruikt. Voor de kinderkamer kun je denken aan een mooie plafondlamp in de vorm van een mobile, met bijvoorbeeld ronddraaiende vliegtuigjes. In plaats van één plafondlamp kun je ook spotjes integreren in het plafond zodat deze bijvoorbeeld op een sterrenhemel lijken.
  • Functionele verlichting: een bureaulamp of leeslamp is een functionele lamp. Houd hierbij met name rekening dat de basis van de lamp stabiel is zodat de lamp niet snel zal omvallen. Voor kleine kinderen is het van groot belang dat de snoeren veilig zijn en goed vastzitten. Ook moeten de stopcontacten stevig genoeg zijn.
  • Sfeerverlichting: met name jonge kinderen zullen ’s nachts graag een nachtlampje aan willen hebben. De traditionele nachtlampjes zijn simpele lampjes die je direct in het stopcontact kunt steken. Veel nachtlampjes hebben nu zelfs een lichtsensor waardoor je ze de hele dag kunt laten zitten, en ze alleen ’s nachts aan zullen gaan. Een veel leuker alternatief is een zogenaamde ‘slaaptrainer’. Deze lamp kan op verschillende tijdstippen verschillende figuurtjes laten zien. Denk dan bijvoorbeeld aan een lichtgevende maan als het bedtijd is, of een opkomende zon als het ochtend is.

Kiezen uit verschillende soorten licht

Als je eenmaal gekozen weet welke lampen je op welke plek wilt installeren, is het ook goed om te bedenken wat voor lamp het best past. Voor een plafondlamp kies je voor een sterke lamp met genoeg vermogen om de hele kamer te verlichten. Halogeenlampjes zijn vaak beter geschikt als bureaulampen. Dit komt omdat halogeen rustiger voor de ogen is en veel op het daglicht lijkt. Een lamp dichtbij een bed kan het beste een ledlamp hebben. Naast het feit dat led een zeer efficiënte lichtbron is, voelt de lamp ook koud aan waardoor het een veilige keuze is voor kleine kinderen.

Lees tip:  Kraamcadeaus

Gebruiksgemak

Vergeet met al deze tips de twee doelstellingen niet uit het oog: een veilige en prettige omgeving voor de kinderen. Kinderen groeien op en daarom zul je je verlichting soms moeten aanpassen. Om kleine kinderen de plafondlamp te kunnen laten bedienen, kun je een trekschakelaar maken. Zelfs aan een bestaande wandschakelaar kun je een verlengstuk maken naar beneden zodat kleine kinderen er ook bij kunnen. Vergeet ook niet om geregeld aan je kind te vragen of hij de verlichting nog wel prettig vindt. Misschien voelt het kind zicht prettiger bij een bepaalde kleur of type licht – het is immers zijn of haar slaapkamer!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.