Vier handige tips voor nieuwe of aanstaande ouders.

Als nieuwe of aanstaande ouders ben je waarschijnlijk gefocust op het voorbereiden van jezelf en je baby op de overgang naar de volgende levensfase. Je bent aan het wennen aan alles wat te maken heeft met de zorg voor een ander mensje, en je wilt waarschijnlijk vanaf het begin alles goed doen. Deze vier tips helpen je goed op weg!

1. Houd je baby kalm en rustig wanneer je hem of haar voed. Voorkom overstimulatie

Het kan moeilijk zijn om je baby stil te houden terwijl ze eten, maar het is belangrijk omdat te veel stimulatie krampjes kan veroorzaken. Je zou bijvoorbeeld rustgevende muziek kunnen opzetten waardoor je kindje zich minder overweldigd kan voelen.

Vermijd ook luide of chaotische omgevingen en wees vooral geduldig: baby’s leren snel en kunnen stress van jou (hun ouders) eenvoudig oppikken.

Wees niet bang om hulp te vragen: Van familieleden tot vrienden; er zijn genoeg mensen die je een handje willen helpen in deze uitdagende tijden. Je hoeft niet alles alleen te doen!

2. Zorg ervoor dat ze gedurende de dag zoveel mogelijk kunnen spelen/energie kunnen verbranden

Zuigelingen en peuters hebben veel fysieke activiteit nodig. Als het ouderschap nieuw voor je is, zul je misschien verbaasd zijn hoe actief je baby is, vooral tijdens zijn of haar eerste levensjaar. Het is belangrijk om baby’s aan te moedigen om te bewegen, zodat ze niet ziek en kieskeurig worden.

Het is ook goed om kansen te creëren voor baby’s om belangrijke motorische vaardigheden te ontwikkelen, zodat ze zelfstandig kunnen kruipen, klimmen en spelen. Baby’s die voldoende tijd en ruimte krijgen om deze vaardigheden te oefenen, hebben de neiging zich sneller te ontwikkelen.

Lees tip:  Waarom je kinderen brengen naar de kinderopvang?

3. Investeer in handige artikelen die de verzorging makkelijker maken

Wiegjes, kinderwagens en autostoeltjes; er zijn veel items die je ineens moet aanschaffen wanneer je een ouder bent geworden. Deze spullen kunnen veel geld kosten. Als je deze spullen niet direct kunt aanschaffen, kan het verstandig zijn om te investeren in slechts een paar belangrijke items die het leven voor jou als ouder een stukje gemakkelijker kunnen maken.

Iets wat je zeker wilt hebben, is een geurloze luieremmer! Met luieremmers kun je vuile luiers opbergen en tegelijkertijd voorkomen dat er bepaalde onaangename geurtjes zich verspreiden in de ruimte. Zet deze daarom zeker op je checklist!

Wacht altijd een paar minuten voor je reageert op een wakker geworden/huilende baby

Het is niet altijd mogelijk om je aan deze regel te houden, maar als je kunt, is het een van je beste wapens tegen post partum depressie en stress. Hoe minder je reageert op huilen en in plaats daarvan meer huiltijd toestaat, hoe gemakkelijker het voor je baby (en jou!) zal zijn.

Wachten om te reageren geeft je pasgeboren baby ook de tijd om te kalmeren. Ze kunnen namelijk nog niet praten, wat op zijn beurt betekent dat ze kunnen stoppen met huilen na hun eerste uitbarsting van energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.