Betalen wettelijk vastgesteld

Nederlanders betalen jaarlijks of maandelijks premie voor een wettelijk verplichte zorgverzekering 2021. Als verzorgingsstaat heeft Nederland als taak voor een goede gezondheidszorg te zorgen, zo stelt men. Maar wat is een verzorgingsstaat nu eigenlijk precies?

De verzorgingsstaat

In een verzorgingsstaat staan twee kernwaarden centraal: welvaart en welzijn. De overheid zorgt er kortom voor dat mensen voldoende inkomsten krijgen om van te kunnen leven. Wat betreft welzijn zorgt de overheid dus voor een goede zorg, opdat iedereen gezond blijft. Drie onderwerpen zijn hierbij van belang: sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Sociale zekerheid

Sociale zekerheid wordt gewaarborgd door het afsluiten van verzekeringen. Een aantal hiervan zijn verplicht, zoals het zorgverzekering vergelijken. Weer andere zijn vrijwillig, zoals het afsluiten van een reisverzekering wanneer je op vakantie gaat. De sociale verzekeringen worden betaald uit premieopbrengsten. Naast sociale verzekeringen zijn er ook sociale voorzieningen, die betaald worden uit belastingopbrengsten, zoals de bijstand. De sociale voorzieningen zijn bedoeld voor mensen, die verzekeringen niet zelf kunnen betalen.

Onderwijs

De staat zorgt in Nederland voor toegankelijk onderwijs. De overheid draagt bij aan de lonen van docenten en de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. Daarnaast is er nog de leerplicht van kinderen van vijf tot zestien jaar oud. Eveneens is er de gedeeltelijke leerplicht voor kinderen tussen zestien en achttien jaar oud, die nog niet in het bezit zijn van een diploma.

Gezondheidszorg

De derde taak van de overheid is dus de gezondheidszorg. Hierbij is het van belang dat iedereen zowel fysieke als mentale hulp kan krijgen, wanneer hij dat nodig heeft. Door de sociale verzekeringen zijn mensen daarom verzekerd tegen hoge zorgkosten, waardoor de zorg opener is voor diegenen die zorg nodig hebben. Daarnaast betaalt de overheid mee aan lonen van ziekenhuispersoneel en zorgt het ervoor dat er genoeg ziekenhuizen in Nederland zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.