Je bent in verwachting van je eerste kind. Straks als het kind geboren is, ga je weer aan het werk. Je kind gaat dan voor een dag of een paar dagen naar de kinderopvang. Of misschien heb je al kinderen en je omstandigheden veranderen waardoor je de hulp van een gastouder of kinderdagverblijf in wilt schakelen. Je wilt graag dat jouw kind in goede handen is. Hoe weet je welke kinderopvang voor jou kind het beste is?
Gevoel
Het belangrijkste bij het kiezen van de juiste kinderopvang is je eigen gevoel. Wat zegt je intuïtie? Ga daarom altijd even kijken bij de gastouder of het kinderdagverblijf op een moment dat er kinderen worden opgevangen. Doe dat bij voorkeur op één van de dagen waarop je opvang zoekt voor jouw kind. Wanneer je met eigen ogen de situatie ziet, heb je er alvast een gevoel bij.
De mensen
Er zijn nog veel meer dingen waarop je kunt letten. Zijn de mensen die er werken vakbekwaam. Daar kun je naar vragen wanneer je de kinderopvang bezoekt. Probeer als het kan de pedagogisch medewerkers te spreken van de groep waar je kind in terecht zal komen. Stel ze vragen over de activiteiten die ze graag met de kinderen ondernemen. Kijk hoe ze met de kinderen communiceren. Hoe maken ze contact? Hoe informeren ze de ouders over de afgelopen dag en over de ontwikkeling van hun kind? Niet onbelangrijk is of je zelf een klik hebt met de mensen.
De groep
De grootte en samenstelling van de groep is ook belangrijk. Hoeveel kinderen zijn er per pedagogisch medewerker? Hoe groot is de groep in zijn geheel? Voldoet de kinderopvang aan de wettelijke eisen op dat gebied?
Er bestaan verticale en horizontale groepen. In horizontale groepen zitten kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar. In verticale groepen zitten kinderen van 0 tot 4 jaar bij elkaar. Een voordeel van een verticale groep is vaak dat broertjes en zusjes bij elkaar in de groep zitten. Het voordeel van een horizontale groep is dat de kinderen allemaal hetzelfde dagritme hebben. Wat is voor jou en je kind het beste?
Flexibiliteit
Hoe gaat de kinderopvang om met veranderingen in jouw weekschema? Kun je een keer van dag wisselen? Wat wordt gedaan met de dagen die je overslaat? Is er opvang in vakantieperiodes? Wordt rekening gehouden met specifieke eetwensen van jouw kind? Hoe is de inspraak voor ouders geregeld? Hoe gaat men om met klachten? Stel de vragen die voor jou belangrijk zijn.
Kosten
Op de website van de belastingdienst vind je informatie over de kinderopvangtoeslag. Let op of het tarief van de kinderopvang niet hoger is dan het maximumtarief voor kinderopvangtoeslag.
Kwaliteit
Jaarlijks wordt iedere kinderopvang door de GGD onderzocht op zaken als veiligheid, gezondheid, pedagogisch klimaat, accommodatie, ouderrecht, administratie. De rapporten vind je op www.landelijkregisterkinderopvang.nl. Veel organisatie in de kinderopvang beschikken over een HKZ-certificaat. HKZ staat voor harmonisatie kwaliteitsbeoordeling in de zorgsector. Dit keurmerk geeft aan dat een kinderopvang voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen.
Bron: laatdespelenbeginnen.nl
Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.